Jasmin
Jasmin cveta zimi, a može se u kuću uneti samo na kratko, u doba cvetanja, a ostalo vreme mora biti u stakleniku. Jedna od njegovih privlačnosti je svakako jak intezivan miris. Kao snažna penjačica obično se prodaje omotana oko žičanog obruča visoka oko 38 cm. Ako se uzgaja u stakleniku, vezana za rešetku, brzo prekrije zid. Kao lončanica, mora se leti izneti napolje da se dobro provetri i držati je na suncu da bi izdanci dozreli. Time će se poboljšati cvetanje u zimskom periodu. U ranu jesen opet je unesite unutra.
Jasmini pripadaju porodici maslina (Oleaceae), a ime potiče iz Persije i tamo je latinizovano. Ima samo dvadesetak vrsta, koje potiču iz sub-tropskih ili umerenih područja. Jasminum Officinale, koji cveta leti, poznata je vrtna vrsta. Sobna vrsta jasmin Polyanthum potiče iz Kine i donešen je u Evropu 1891 godine.
KARAKTERISTIKE:
Veličina: to su penjačice i mogu narasti do 4,5 metra. Ipak se obično uvijaju oko žičanog obruča visokog oko 38 cm ili se penju uz trsku visoku do 1 metar.
Rast: brzo pušta duge izdanke. Reznice unete u proleće biće spremne za cvetanje već nakon 10 meseci.
Doba cvetanja: prelepi beli cvetovi pojavljuju se od januara do marta.
Miris: cvetovi imaju sladunjav snažan miris karakterističan za sve jasmine.
Svetlo: najbolje raste u stakleniku i može se uneti u kuću samo dok cveta.
Temperatura: ne prija im zimi velika toplota jer se listovi isuše a cvetovi se ne otvaraju. Držite ih pri 13°C. Leti podnose 15 – 21°C uz dobro provetravanje.
Voda: zimi i dok cveta, zalivajte jednom u četiri ili pet dana. Leti, dok raste, svaki drugi dan.
Prihranjivanje: dok raste dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.
Vlažnost vazduha: prskajte vodom posebno dok je u kući. Ne prskajte cvetove jer će se na njima pojaviti mrlje.
Vazduh: ne odgovara im centralno grejanje i zagrejan isušen vazduh. Leti im je potrebno mnogo svežeg vazduha.
Presađivanje: u proleće nakon cvetanja.
Orezivanje: dobro ih je orezati nakon cvetanja i prilikom presađivanja. Skratite glavne izdanke za 15 – 30 cm, u zavisnosti od njihove veličine. Od proleća do oktobra potrebno je biljku jednom mesečno orezati da bi bila grmolika i gusta.
Razmnožavanje: uglavnom iz reznica vrhova stabljika koje se za rano cvetanje uzimaju u proleće a za kasno cvetanje u jesen. Potrebna im je temperatura od 16°C. Nakon 3 do 4 nedelje, kad se reznice zakorene, stavite ih po tri ili četiri zajedno u posudu da dobijete grmoliku biljku i umetnite obruč ili štap da se penje.
Životni vek: ako nemate staklenik, najbolje je biljku baciti nakon cvetanja. U stakleniku traje neograničeno. Ipak je preporučljivo s vremena na vreme razmnožiti novi rasad jer stare biljke postaju drvenaste.
Biljke pratilice: jasmin najbolje raste sam.
Laka/teška: uz staklenik i malo iskustva prilično se lako godinama održavaju. Bez staklenika to je teško.